Kockázatértékelés

Kockázatértékelés

Mi is az a kockázatértékelés?

A kockázatértékelés során kielemezzük, hogy adott munkafolyamatok során és adott munkakörnyezetben milyen veszélyek leselkednek az Ön munkavállalóira, majd meghatározzuk milyen intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy ezeknek a kockázatoknak a gyakorisága és hatása minimalizálható legyen.

A fentiek alapján gondolhatná Ön, hogy “hát mi csak bent ülünk az irodában, itt aztán nem történik semmi.” Sajnos ez egyáltalán nem így van. Egy irodai munkavégzés során is rengeteg körülményt kell figyelembe venni a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez.

Kell-e az Ön Vállalkozásának kockázatértékelést csinálnia?

Minden olyan Vállalkozásnak kell legyen kockázatértékelése, amelynek legalább 1 fő alkalmazottja van. Akkor is, ha az az egy fő csak részmunkaidőben dolgozik.

Milyen gyakran kell kockázatértékelést csinálni?

Már a Vállalkozás tevékenységének megkezdése előtt el kell készíteni, majd az elkészült kockázatértékelést felül kell vizsgálni

  • legalább 3 évente
  • vagy ha súlyos munkahelyi baleset történik
  • vagy ha a munkakörülmények jelentősen megváltoznak (pl. új gép érkezik, új technológia kerül bevezetésre vagy új helyen kezd el dolgozni a Vállalkozás)

Ki csinálhat kockázatértékelést

A kockázatértékelés munkavédelmi szaktevékenységnek számít, így csak munkavédelmi szakember végezheti.

Mik lehetnek a következmények a kockázatértékelés elmulasztása esetén?

Munkavédelmi bírság : a bírság összege 50.000 Ft-tól 10.000.000 Ft-ig terjedhet telephelyenként. A bírság nagyságának megállapítása során a hatóság nem veszi figyelembe a Vállalkozás anyagi helyzetét, viszont azt igen, hogy hány fő volt veszélyeztetve (pl. adott telephelyen dolgozók száma). A dolgozók száma szorzóként működik, így ha a kirótt bírság pl. 100.000 Ft lenne és az adott telephely 10 főt foglalkoztat akkor az máris 1.000.000 Ft. Ezenkívül létezik ún. halmozati szorzó is, tehát 2 vagy több munkavédelmi mulasztás együtt drágább lesz mint külön-külön lennének.

Kártérítési következmények : amennyiben a munkavállalót baleset éri, a vagyoni és nem vagyoni kárát lehet, hogy meg kell téríteni

Bűntetőjogi következmények : a kockázatértékelés elmulasztása súlyos munkahelyi veszélyeztetésnek minősül, így ha baleset következik be és nincs a Vállalkozásnak kockázatértékelése, úgy az már bűncselekmény, ami a baleset súlyosságától függően 1-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Szóljon hozzá...
English