Építőipari munkavédelmi koordináció

By 0
135
Építőipari munkavédelmi koordináció

Az
 építőipar munkavédelmi szempontból az egyik legtöbb veszélyt magában hordozó terület. Gondoljunk csak bele, hogy milyen sokféle veszélyforrás leselkedik a munkavállalókra egy-egy építkezésen. Ott van pl. a leesés veszélye, a zárt térben végzett munka, áramütés veszélye, vegyi anyagokkal történő munkavégzés (köztük rákkeltő anyagok), vágásveszély, elütés veszélye, zajártalmak… hogy olyanokról már ne is beszéljünk mint pl. a rossz testtartással történő munkavégzésből adódó veszélyek és még hosszan sorolhatnánk…

Éppen a fentiek miatt nagyon fontos, hogy egy-egy építkezésen különös figyelmet fordítsunk a munkavállalók biztonságára.

Az egyik legfontosabb teendő, hogy a tervezéshez is és a kivitelezéshez is munkavédelmi koordinátort
(más néven: biztonsági és egészségvédelmi koordinátort) kell foglalkoztatni vagy megbízni. Mindig, minden építkezéshez. Azért ezt említem az egyik legfontosabb teendőként, mert egy jó munkavédelmi koordinátor egyúttal biztosítja a megfelelő szintű szakmai tudást is az építkezésen és hasznos információkat tud adni a munkavédelmi kötelezettségekről és előírásokról.
 

A munkavédelmi koordinátor

…alkalmazását egyébként a 4/2002. (II. 20.) SZCSM–EüM rendelet írja elő.
3. § (1) A tervező köteles a kivitelezési tervdokumentáció készítése során koordinátort igénybe venni (foglalkoztatni vagy megbízni) (…)
 
(2) A kivitelező munkáltató köteles koordinátort igénybe venni (foglalkoztatni vagy megbízni) a kivitelezési munkák alatt. (…)

Mik a munkavédelmi koordinátor feladatai?

A pontos meghatározás miatt ide teszem a jogszabályi szöveget (alább a rendelet sorszámára klikkelve össze lehet csukni, ki lehet nyitni)…és szorítkozzunk most csak a kivitelezésre, hiszen a tervezési fázis koordinációját sokszor olyan tervező látja el, aki munkavédelmi szakképesítéssel is rendelkezik.

A koordinátor feladatai az építőipari kivitelezési tevékenységgel összefüggésben a következők:

a) a meghatározott követelmények megvalósulásának összehangolása annak érdekében, hogy a munkáltató és – amennyiben a munkavállalók érdekében ez szükséges – a munkát személyesen végző önálló vállalkozók a 10. §-ban meghatározottakat, továbbá a 6. § (2) bekezdés b) pontjában megállapított biztonsági és egészségvédelmi tervben meghatározottakat megvalósítsák;

b) indokolt esetben kiegészítés készítése a biztonsági és egészségvédelmi tervhez, valamint a 7. § c) pontjában meghatározott dokumentációhoz, annak érdekében, hogy azok folyamatosan tartalmazzák a munkák előrehaladásából, illetve a körülmények változásából adódóan az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeit;

c) közreműködés az építési munkahelyen egyidejűleg tevékenykedő, illetve egymást követően felvonuló munkáltatók között a tevékenységek összehangolásában, figyelemmel az Mvt. 40. §-ának (2) bekezdésében megfogalmazott felelősségi szabályokra;

d) a munkafolyamatok ellenőrzésének összehangolása;

e) a szükséges intézkedések megtétele annak érdekében, hogy az építési munkahelyre kizárólag csak az arra jogosultak léphessenek be.

Tehát mit is csinál a munkavédelmi koordinátor a gyakorlatban…

  • Nagyrészt ellenőriz és ha valami eltérést talál az előírásokhoz képest akkor javaslatot tesz a korrigálásra. Sokszor szokták kérdezni tőlem, hogy éppen mit dolgozok. Munkavédelmi koordinátor vagyok. “Akkor te ellenőrzöd, hogy az építkezésen mindenkin van-e sisak?” Valóban az egyéni védőeszközök viselésének ellenőrzése is feladat, de ez csak a munka kis része…emellett olyan problémák is elő szoktak fordulni, hogy a földmunkagépek dokumentumai hiányosak, a tűzoltókészülékek érvényessége lejárt, a helyszíni munkavédelmi dokumentáció (kockázatértékelés, orvosi alkalmassági papírok, elektromos eszközök felülvizsgálati papírjai, stb…) hiányos, vagy éppen a veszélyes anyagokkal dolgozók nem tudják, hogy annak a biztonsági adatlapját le kell tölteni a gyártó honlapjáról és az abban meghatározottaknak megfelelően kell felhasználni és tárolni. Ezenfelül még ellenőrizni kell olyan dolgokat is mint pl. a sarokcsiszoló és egyéb gépek burkolata nincs-e eltávolítva, a hosszabbító és egyéb elektromos kábelek épek-e, a munkaárkok szabályszerűen el vannak-e kerítve, a teheremelések biztonságosan és szabályszerűen történnek-e, ehhez a körülmények adottak-e (nem feslett a teheremelő kötél, stb…), biztosítva vannak-e a szociális feltételek (wc, kézmosási lehetőség, stb…). Rengeteg ellenőrizendő dolgot tudnék még felsorolni, de a lényeg az, hogy sokat számít mennyire tapasztalt munkavédelmi koordinátort bíz Ön meg egy adott feladatra, mivel egy jó koordinátor kimegy egy területre és kapásból kiszúrja azokat a dolgokat amiket korrigálni kell. És ezáltal például egy hatósági ellenőrzés esetén is rengeteg pénzt megspórolhat a kivitelező.
  • Összehangol és egyeztet a többi cég koordinátoraival, projektvezetőivel és mindenkivel akivel szükséges a biztonságos munkavégzés érdekében. Nem mondok azzal újat szerintem, hogy egy-egy gyár vagy erőmű vagy bármely nagyobb projekt esetén több cég munkavállalói dolgoznak egyszerre ugyanazon a helyszínen. Sokszor fizikailag is igen kis területre összezsúfolva. Ilyenkor már maga a párhuzamos munkavégzés is egy veszélyforrást jelent, hiszen gondoljunk csak bele mi történik, ha az egyik cég dolgozói például épp festenek (higító, festék, csupa gyúlékony anyag…), míg mellettük a másik cég emberei flexszel vágnak valamit és repülnek a szikrák mindenfelé. Az ilyen esetekre szerencsére rengeteg megoldás van, de mindegyiknek az előfeltétele az, hogy legyen ott egy tapasztalt, jól felkészült munkavédelmi koordinátor, aki gondol ezekre. Persze ez a flexelős eset csak egy példa a sok közül.
  •  Szakmai (munkavédelmi) tájékoztatást nyújt a kivitelező számára, bármely kérdéses esetben.
A fentieken kívül sokszor más feladattal is meg szokták bízni a munkavédelmi koordinátort. Sok nagy cég például intézkedési joggal is felruházza, így például bizonyos projekteken a fővállalkozó munkavédelmi koordinátora jogosult az alvállalkozók munkavédelmi hiányosságaira a szerződésben meghatározott mennyiségű “büntető pontot” kiszabni, melyekért a fővállalkozó kötbér formájában levonást eszközöl az alvállalkozóktól.
 

Összefoglalva tehát…

Miért kell Önnek munkavédelmi koordinátor egy építkezésen ?
 
  • Mert rendelet írja elő
  • Mert tájékoztatást nyújt a biztonságos munkavégzés feltételeiről
  • Mert ellenőriz és koordinál a biztonságos munkavégzés érdekében
  • Mert tájékoztatást nyújt a hatályos munkavédelmi jogszabályokról
Ha már úgyis kötelező akkor milyen a jó munkavédelmi koordinátor ?
Szerintünk…
 
  • Tapasztalt és gyakorlatias
  • Emellett rendelkezik megfelelő lexikális (szakmai, jogszabályi) tudással
  • Jól kommunikál az emberekkel
 
Szóljon hozzá...