Kisvállalkozások munkavédelme

By 0
113
Kisvállalkozások munkavédelme

Az Ön Vállalkozásának kevés az alkalmazottja, vagy esetleg egyáltalán nincs is, mert csak Ön dolgozik benne egyedül?

Ráadásul nem is veszélyes munkát végeznek, hiszen csak az irodában ülnek, ingatlan közvetítéssel, könyveléssel vagy kozmetikával foglalkoznak, körmöt festenek, manikűröznek, stb…

Akkor meg minek a munkavédelemmel foglalkozni, nem?

Nos, ez tévedés…már egy 1 fős vállalkozásnak is meg kell bizonyos feltételeknek felelnie, kell bizonyos dolgokkal foglalkoznia, aminek hiányáért egy hatósági ellenőrzés során súlyos büntetésekre lehet számítani.

Ezek közül az egyik legfontosabb talán a kémiai kockázatértékelés, amit minden olyan vállalkozásnak meg kell csinálnia, aki veszélyes anyagokkal dolgozik.

Jó, de mi nem vagyunk vegyi üzem, nem használunk veszélyes anyagokat…

A vállalkozások több veszélyes anyagot használnak, mint azt Ön gondolná. Ha használnak pl. a felmosáshoz vegyszereket (hypo, domestos és társai…) vagy kézfertőtlenítőt, ami sokszor tűzveszélyes anyag, akkor de, Ön veszélyes anyagokkal dolgozik, és ebben az esetben kémiai kockázatértékelést kell készíteni.

A kémiai kockázatértékelés elkészítése munkavédelmi szaktevékenység, így csak munkavédelmi szakképzettséggel rendelkező személy csinálhatja.

Biztonsági adatlap

Szintén ehhez a témához tartozik, hogy a veszélyes anyagok biztonsági adatlapjait le kell tölteni a gyártó honlapjáról. A biztonsági adatlap tartalmazza a legfontosabb információkat arról, hogy hogyan kell tárolni és felhasználni az adott anyagot, milyen védőeszközök szükségesek a használata közben, illetve mi a teendő expozíció (a veszélyes anyaggal való érintkezés, lenyelés, stb…) esetén.

Természetesen a kémiai kockázatértékelés csak egy dolog a sok közül amit meg kell csinálni. Amennyiben az Ön Vállalkozásának legalább egy alkalmazottja van, akkor az érdemes lehet elolvasnia az alap munkavédelmi követelményekről szóló blogot is. Persze vannak speciális követelmények is, attól függően, hogy az adott Vállalkozásnak mi a profilja, hiszen nyilvánvalóan más veszélyek vannak jelen pl. egy asztalos üzemben és egy szolárium-szalonban.

Szóljon hozzá...