Erre az 5 dologra figyeljen, hogy ne érje baleset csúszós terepen!

Erre az 5 dologra figyeljen, hogy ne érje baleset csúszós terepen!

munkavedelmi-cipo

Nem kevés munkaterület létezik, ahol gondot okozhat a csúszós, síkos talajon való gyaloglás. Ha Ön is vágyik arra, hogy a csúszós terepen való egyensúlyozás helyett arra koncentrálhasson amit csinál éppen, akkor itt az ideje, hogy elejét vegye a baleseteknek néhány egyszerű dolog elvégzésével. Így többé nem kell óvatosan lépegetnie a frissen felmosott padlón, de nem szükséges kiemelten figyelnie egy eső áztatta terepen sem. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mit érdemes tudni a témával kapcsolatban.

1. Figyelem és körültekintés

Alapvetően nagyon fontos egy munkahelyen annak biztosítása, hogy a munkahely padlózatában ne legyen veszélyes egyenlőtlenség, gödör, lejtő és az biztosan kialakított, billenésmentes és csúszásmentes legyen. Ám ennek ellenére nagyon fontos az odafigyelés és a körültekintés különösen akkor, ha ismeretlen terepen kell munkát végezni. Mindez pedig csak fokozódik, ha kültéri tevékenység szükséges a feladatok elvégzéséhez. Itt ugyanis sár, jég és egyéb nehezítő körülmények képezhetnek csúszós talajt és okozhatnak baleseteket. Télen fontos például, hogy ha jegesedést tapasztal, mindenképpen gondoskodjon a felület felszórásáról. Vagyis először mindig mérje fel, merre vezet éppen az útja és ehhez mérten tegye meg a megfelelő lépéseket! Ha pedig valami a padlóra vagy a földre folyik, azt azonnal fel kell takarítani az erre alkalmas tisztítási módszerrel és azonnal el kell helyezni a megfelelő figyelmeztető jelzéseket, megóvva ezzel a munkatársak és az arra járók testi épségét.

2. Megvilágítás

Nagyon fontos rész a csúszásmentességgel kapcsolatban, hogy ha valahol nem kielégítő a természetes fény a megfelelő látásviszonyok biztosításához, akkor azt mesterséges módon pótolni kell. Így válik ugyanis jól láthatóvá a terep, amely által elkerülhetők a csúszós talaj okozta balesetek. Hiszen ha látja hova lép, rögtön sokkal könnyebb dolga lesz.

3. Biztonság – és egészségvédelmi jelzések

Ha van olyan terep, ahol a csúszásveszély nem elhárítható vagy csökkenthető, akkor ezeken a pontokon mindenképpen biztonsági és egészségvédelmi jelzéseket kell elhelyezni. Így az is kiemelten odafigyel ezeken a pontokon, aki először jár az adott területen. Ha ilyen jelet lát valahol, fontos, hogy mindig koncentráljon jobban mint egyébként, így elkerülheti, hogy megüsse magát vagy sérülést szerezzen. A fentiek különösen érvényesek lépcső esetén, ugyanis számos baleset történik ilyen terepen. A kapaszkodó karfa kialakítása, a csúszásmentes burkolat, a megfelelő világítás adta jó láthatóság, valamint a lépcső élének jól látható, elcsúszásmentes jelölése mind nagyban hozzájárulnak a lépcsőn való biztonságos közlekedéshez.

4. Kommunikáció

A munkavállalókkal folytatott konzultáció egyébként is alapvető követelmény a munkaadó szempontjából, ráadásul igen praktikus is lehet az ilyen jellegű eszmecsere. Hiszen a nap mint nap ott dolgozók azok, akik a leginkább ismerik a terepet és az ő ötleteik, tanácsaik és megfigyelésük alapján könnyen kialakíthatók jó megoldások és biztosítható a csúszásgátlás.

5. Csúszásmentes lábbeli

Végül, de nem utolsósorban nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelően kialakított csúszásmentes munkavédelmi cipő viselésére is. A nemzetközi EN ISO 13287:2012 szabvány számos követelményt ír elő a lábbelikkel kapcsolatban, amelybe beletartozik a csúszási ellenállás is. Ezeknek a csizmáknak a talpa úgy van kialakítva, hogy biztosítsa a megfelelő tapadást vizes, sáros vagy akár jeges terepen is, nagyon sokat hozzátéve ezzel a viselőjük épségéhez. Láthatja, milyen sok apróság játszik szerepet abban, hogy egy munkahely vagy munkavégzési terület csúszás szempontjából biztonságos legyen. Pontosan ezért nagyon lényeges a megfelelő odafigyelés.

Szóljon hozzá...
English